4 steg till en spelintervention

Någon du bryr dig om spelar mer än de borde. Du har försökt prata med dem om deras spel, men dina ord har aldrig lett till någon påtaglig förändring i spelbeteenden. De kan ha varit arg när du tagit opp ämnet eller de kan ha nekat förekomsten av ett problem – troligen gjorde de ett löfte att byta men den förändringen tog aldrig riktigt, om det kom överhuvudtaget.

En person med ett spelproblem använder försvarsmekanismer och manipulering för att skydda deras vana och på grund av detta är det mycket svårt att övertyga om ett behov av förändring, och även om du förmodligen har känt att om du skriker eller ber dem för att förändra sig, så vet du redan förmodligen redan nu att sådana känslomässiga uttryck mycket sällan får de önskade resultaten.

Tänk på att:

Men det betyder inte att dina ord inte har makt att påverka och det betyder inte att du inte kan hjälpa din älskade när de behöver det mest. du måste bara vara smart och ta dig tid att göra det rätt.

Ett ingrepp som görs rätt kan visa hur mycket du bryr dig, eftersom det också visar hur mycket skada spelandet har gjort och eftersom du ger konkreta exempel på sådana skador kommer det att bli mycket svårt för din älskade att förneka existensen av ett problem

Klar att ge ett försök?

Tja, gå inte in i det oförberedda – det är bättre att vänta och göra det rätt än att ruska in och smyga upp saker. Du vill läsa om problemspel, prata med de personer du vill delta, skapa en lista med specifika exempel på de konsekvenser du har sett eller upplevt och bestämma vilka steg du vill att din älskade ska ta – och vilka konsekvenser du kommer att införa om de inte kommer att göra det.

4 väsentliga steg för att driva en effektiv spelintervention

1) Validering

2) Dokumentation

3) Rekommendation

4) Konsekvenser

Validering

Under valideringssteget sätter du scenen för ett kärleksfullt och omtänksamt ingripande, för även om du kanske har en viss ilska har en häxjakts typs intervention liten chans att lyckas. Du gör det från en plats av kärlek och medkänsla eller inte alls.

Din älskade är en person med ett spelproblem, men det finns mycket mer till den personen än negativet av tvångsspel. Hjälp din älskade att förstå att du ser dem som mer än en person som bara skapar problem genom att uttryckligen förklara hur mycket du bryr dig och genom att lista specifika exempel på varför du bryr dig och om de många positiva attributen till exempel:

”Maria, som min storasyster har du alltid haft stor omsorg om mig och jag älskar dig väldigt mycket. Du stödde mig under min utbildning och under uppbrottet av mitt äktenskap och jag vill att du ska veta att jag verkligen uppskattar allt du har gjort för mig under så många år – du har varit en stor storasyster för mig. Jag tycker att du är en generös, kärleksfull, rolig och mycket intelligent kvinna och jag har alltid beundrat dig för hur du har haft modet att leva ditt liv. ”

Dokumentation

En person med ett spelproblem kan försöka förneka problemets existens eller svårighetsgrad. Att upprätthålla avslaget blir tuffare, men efter varje person som är involverad i interventionslistan finns specifika exempel på konsekvenser som observerats och upplevs av spel och lögner och manipulation som alltid följer med.

Varje person som är involverad i insatsen kommer att komponera en lista och dokumentera specifika exempel på negativa konsekvenser som de har observerat eller upplevt direkt som ett resultat av spelandet.

Skriv inte ner något du inte har upplevt eller observerat direkt. Användning av allt från en gammal källa försämrar budskapet ditt meddelande och det kan försämras till en dålig situation.

Några exempel på de skador som du kan lista är fall som när spelande ledde till missade hyresbetalningar eller när tiden den spenderat på ledde till att den missat barnens födelsedagsfest. Var specifik och ge de detaljer du kan komma ihåg om varje situation.

När du har listat exempel på en spelrelaterad skada, prata om hur situationen fick er att känna. Tänk på att den kan förneka existensen av ett ”problem” men han eller hon kan inte förneka hur deras beteenden får dig att känna – och om de bryr sig om dig, så är det här.

Rekommendationer

Du har inte gått igenom steg ett och två bara för att höra dig själv prata; du driver ett ingripande av en anledning – för att få din älskade att ta vissa specifika åtgärder – och så i steg tre ber du att din älskade göra något mot deras spelproblem.

Några exempel på åtgärder du kan rekommendera är:

Ta ett problem med spelbedömningstest

Utarbeta en plan för övervakad penninghantering (förlorad tillgång till kreditkort, ekonomi till exempel)

Arbeta med en terapeut som specialiserar sig på spelberoende

Att man träffas men jämna mellanrum för samtal

Konsekvenser

Interventionspunkten är att se din älskade ta några positiva steg bort från ohälsosamt spelande. Du har redan forskat på problemspel och du har redan rekommenderat en förnuftig handlingsplan. Du har gjort allt eftersom du bryr dig, och för att du bryr dig måste du förbättra oddsen att din älskade kommer att lyssna på dina råd.

För att förbättra oddsen, förklarar du under det här sista steget att inte följa rekommendationerna från steg 3 kommer att leda till några konsekvenser.

Var väldigt specifik om vad du kommer / kommer inte göra

Hota inte något du inte är villig att införa

Följ igenom på vad du säger

Tänk på att:

Det finns ingen lätt bot för problemspel men att börja en verklig dialog om situationen i verkligheten och att få någon du älskar att ta legitima åtgärder mot att hantera sitt spel är ett mycket positivt första steg mot ett lyckligare och hälsosammare liv för alla involverade.